Direktlänk till inlägg 22 april 2009

STUDIECIRKEL om Khemiris texter!

Av uk - 22 april 2009 13:23


STUDIECIRKEL om Khemiris texter!

I vår startar UK:s studiecirkel. Den kommer att vara i Örebro, inga datum är ännu spikade men håll utkik på bloggen för det här kommer bli den bästa cirkeln någonsin.

Fem träffar är planerade, eventuellt blir det fler om intresse finns. De tre första behandlar Montecore - en unik tiger och de andra två behandlar Fem gånger Gud. Vi vill varna för att studicirkeln kan fungera som en inkörsport till ett omvälvande tänkande.

 Studiecirkeln går under namnet:

"Bortom det skojiga - den samhällskritiska blicken i Khemiris författarskap"


Träffarna är:


  • 1. Språk och sanning (Montecore s 1-101)
  • 2.  Svenskan, Subjektet och fotografiet som sanningsbärare (MC s  102-215)
  • 3. Makt och minne. Sverige under 1990-talet. (MC s 219-)
  • 4. Fem gånger vadå? (FGG s 173-234)
  • 5.  Sanoj och poststrukturalismen, eller "Vem är det som kör egenligen?!" (FGG s 234-)


 Och så klart ska du vara med, "för inget inget har varit som vi".

 
 
Ingen bild

Max Werth

23 april 2009 16:49

First!

 
Ingen bild

Pauvre Lelian

24 april 2009 16:45

Vill ni förklara hur den samhällskritiska blicken i Khemiris författarskap placerar sig bortom det skojiga? Begreppet bortom tycks antyda något slags riktning, eller värdering. Vidare, menar ni att det skojiga också är del av sagda författarskap? Då ni skriver blicken i (med betoning på i) Khemiris författarskap, är detta ett tecken på att UK tvärtemot sin första ansats kommer ta steget till att tolka författarens intentioner? Har författarskapet gått från att vara ett reskap och en inspirationskälla till ett samhälleligt tolkningsinstrument?

 
Ingen bild

UK genom AT

25 april 2009 13:17

Det är roligt att diskussionerna börjar redan vid studiecirkelns titel.

Fråga 1: Vill ni förklara hur den samhällskritiska blicken i Khemiris författarskap placerar sig bortom det skojiga?
Vi har inte en bestämt uppfattning om hur det skojiga står i relation till det samhällskritiska. Kom till studiecirkeln och diskutera vetja!
För att se hur vi tidigare har resonerat kring detta, klicka på länken:
http://ungkhemirianerna.bloggagratis.se/2008/07/15/831399-gardagens-konflikt/

Fråga 2. Begreppet 'bortom' använder vi för att distansera oss från de som enbart lyfter fram att Khemiris texter handlar om en lek med ord, inget mer. Vi har saknat en maktdiskussion.
Med begreppet ger vi en en riktning, en riktning på den diskussion som vi vill ha i studiecirkeln. Vi vill ge studiecirkeldeltagarna möjligheter att diskutera något mer än det skojiga, vad det blir är till stor del upp till deltagarna.

Fråga 3. om det skojiga är en del av författarskapet. Det är en jättebra fråga som absolut borde diskutera vidare. Vi har ingen bestämt uppfattning. Men det är nog rimligt att tro att alla delar av hans författarskap är delar av hans författarskap. Olika grupper och recensenter lyfter fram olika delar av hans författarskap och vi i UK har valt att lyfta fram vissa delar på bekostnad av andra. Se grupppresentationen.

Fråga 4. Blicken. Om vi enbart vill få reda på författarens intentioner, då är det säkert bäst att lägga ner UK och bara fråga författaren istället. Vi är som sagt, inte ute efter att hitta det han egentligen menar och vi gör inte anspråk på att ha hittat Den Sanna Khemiritolkningen. Däremot Läser vi en samhällskritisk blick i många av de texter som han har författat, utan att för den delen göra sanningsanspråk. Andra grupper gör andra läsningar.

Ta med fråga 5 till cirkeln!

 
Ingen bild

Maldoror

26 april 2009 22:05

Jag vet inte om detta är rätt plats att diskutera senaste omröstningen, men jag är den som är den. Intressanta frågor ställs otvivelaktigt om språket i relation till makt och sanning när UK väljer att presentera resultatet som att 70% av besökarna tycker att det bästa och viktigaste i Khemiris texter är de intressanta frågor som ställs om språket i relation till makt och sanning. Jag skulle vilja säga att det snarare är ca 70% av de 51 personer som har röstat, dvs ca 36 st, som valt detta alternativ.

 
Ingen bild

AT

27 april 2009 11:11

eller 70 % av svenska befolkningen! vi får inte vara blyga med att dra ut svängarna i statistik. Positivismen är min moder och SPSS är min fader.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av uk - 28 augusti 2011 00:35

  Ungkhemirianerna åker till Göteborg för att se Khemiris nya pjäs "Apatiska för nybörjare".   Samtliga ungkhemirianer har anmält sig och kommer att åka ner samtidigt den 24 september, vi blir alltså 8 ungkhemirianer på plats! Efter pjäsen...

Av uk - 7 juni 2009 00:33

   Tång   tvåarmat gripverktyg (Bonniers svenska ordbok)   Khemiri har skrivit en text som heter Nationaltång. (Läs den via länken nedan)  Det är en snårig text där flera röster blandas men vi i Uk rekommenderar  texten. Det är en bra läsup...

Av uk - 7 maj 2009 23:05

Khemiri har skrivit en novell som heter ”Försök till kärnfysik”. Vi i Uk har läst den. Jag skulle kunna skriva långt om de känslor som texten skapade, hur jag hörde mitt hjärta ticka nedåt och existensialismen lägga sig över mig. ...

Av uk - 6 maj 2009 22:37

  Ungkhemirianerna fick ett Youtube-tips från en MC Hammer-kännare.   Diskussionerna om hur äkthet/sell-out-diskursen formeras kommer att fortsätta.    /AT ...

Av uk - 30 april 2009 14:58

Studenter vid Örebro universitet har möjlighet att ta del av en föreläsning med Khemiri som annordnas av Henrik Borgs Minnesfond.   Tisdag   5/5 Jonas Hassen Khemiri   Kl 13:15 Sal HSL1   Det är nu på tisdag och du ska dit.      /AT ...

Presentation

Omröstning

Kärlek..
 är ett knippe av diskurser
 tar aldrig slut om den är äkta
 är en ideologi för reproduktion av arbetskraft

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards