Direktlänk till inlägg 30 april 2009

Nej till nostalgi?

Av uk - 30 april 2009 01:26

MC Hammer dyker upp i flera av Khemiris texter och är kanske mest framträdande i pjäsen Fem gånger Gud.

Vi i UK vet inte riktigt hur vi ska förstå varför det är just MC Hammer som dyker upp. Vi behöver Din hjälp!

Vi har identifierat två förklaringstyper.


Den nostalgiska (individpsykologiska) förklaringen.

Att MC Hammer är med förklaras av att Khemiri lyssnade på hans musik när han var yngre och det var bl.a Hammers texter som väckte Khemiris intresse för språk. Det handlar således både om att hedra Hammer och att frossa i minnen. Denna personliga nostalgitrip kan författaren dela med många av sina läsare. Med referenser till både MC Hammer och Strindberg i Fem gånger Gud lyckas texten nå både unga gamla. Det är ju rimligt att tro att skönlitterära texter innehåller personliga dimensioner och inte alltid är ett drivande av samhällsomvälvande teser. Vi bör alltså inte förstå MC Hammers medverkan i samhälls/språk-kritiska termer, en sådan analys vore att analyserna för långt. Det blir bara löjligt.


Ungkhemirianernas förklaring

Personlig nostalgi behöver inte det stå i motsättning till de teser som drivs.

Det är för enkelt att förklara Hammers medverkan som enbart personlig nostalgi, det är så typiskt samtiden att tro att allt handlar om den individuella navelskådningen. Sådana teorier är repressiva då de smular all samhällskritik till att bli subjektiva upplevelser som enbart är giltiga i underhållningssyfte.

Vi i UK vill något annat.

Vi vill se det samhällskritiska, det är där som vi riktar vår blick, oavsett om det kommer i form av MC Hammer, Ebony and Ivory eller Hugo Sbeger.

Vi vill inte reducera texterna till "det skojiga, det subjektiva, det Annorlunda, den Andre... Vi vill något annat.


Vi i uk har dålig koll på MC Hammers liv och verk. Det är en kunskapsbrist men det innebär inte att vi ska ge upp.

Vi vet inte om det med anledning av MC Hammers texter som han är med eller om det finns andra förklaringar. Det vi vet är att vi inte får lämna den kritiska blicken och luta oss mot den första repressiva förklaring som vi hittar. Vi kommer att fortsätta att söka andra förklaringar med ett kritiskt perspektiv.

Vi är too legit to quit.


/AT


 
 
Ingen bild

Tyler Durden

30 april 2009 10:36

"den politiska frågan är redan från början en estetisk fråga
[]
den politiska frågan är redan från början en estetisk fråga"
- Johan Jönson, Efter arbetsschema (2008)

Jag är rädd att ni skjuter över mål när ni skriver att referenser till Hammer och Strindberg når både unga och gamla (oavsett syfte är det naturligtvis ofrånkomligt att referenser når någon på något vis). Snarare vore väl att sagda referenser når olika samhällsklasser, etniska grupperingar el dyl. Kulturellt kapital, hallå? Varför väljer ni själva att diskutera just Hammer och inte Strindberg (ok, ni skrev något om frekvent förekomst, men iaf). En spin off-teori är att Khemiri skulle identifiera sig med den sell out-anklagade Hammer, t ex då han ställer upp i anskrämliga negerbolldebatter i TV (någon bloggkommentator har ju redan något anklagat Khemiri för att sälja sig i en kommentar till en tidigare bloggpost). Sell out-problematiken finns ju om inte annat att läsa i Montecore, där berättaren/berättarna brottas med framgångsrikt skrivande kontra "äkta, fint" skrivande.

 
Ingen bild

Tyler

30 april 2009 10:49

En kan ifrågasätta nyttan av ett felciterat...

* "den politiska frågan är redan från början en estetisk fråga

[]

den estetiska frågan är redan från början en politisk fråga"

- Johan Jönson, Efter arbetsschema (2008)

 
Ingen bild

AT

30 april 2009 14:49

unga och gamla bör förstås som sociala grupper.

Vi diskuterar gärna Strindberg och Hammer men våra kunskaper är lika bristande när det gäller Strindberg som när det gäller Hammer. Men det är klart att blogginläggens innehåll inte slumpas fram utan styrs av intressen som kanske bottnar i erfarenheter, sociala positioner, självbilder, vänner, etc. Ungkhemirianerna verkar inte i ett socialt vacuum. Om du vill diskutera Strindberg så är du välkommen att delta på studiecirkelns fjärde träff.

Sell-out-teorin är intressant. Själva sell-out-tänkandet är ett tydligt exempel på ett dikotomt tänkande där äktheten alltid ställs mot det oäkta. Och det kanske inte är någon slump att Hammer vill lyfta fram sin äkthet i ex. Too legit to quit.

Även om man läser Hammers medverkan som ett sätt att lyfta fram sell-out/äkthets problematik så behöver inte det kopplas till författarens egna person (vilket reducerar all kritik till de subjektiva). Utan det kan istället vara ett sätt att lyfta fram viktiga frågor.

 
Åsa Lundholm, Myrios Novellförlag

Åsa Lundholm, Myrios Novellförlag

2 maj 2009 10:51

"Försök till kärnfysik" kan ni enkelt få tag på, som litteraturblogg kan ni skriva och be om ett recensionsex.

http://myrios.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av uk - 28 augusti 2011 00:35

  Ungkhemirianerna åker till Göteborg för att se Khemiris nya pjäs "Apatiska för nybörjare".   Samtliga ungkhemirianer har anmält sig och kommer att åka ner samtidigt den 24 september, vi blir alltså 8 ungkhemirianer på plats! Efter pjäsen...

Av uk - 7 juni 2009 00:33

   Tång   tvåarmat gripverktyg (Bonniers svenska ordbok)   Khemiri har skrivit en text som heter Nationaltång. (Läs den via länken nedan)  Det är en snårig text där flera röster blandas men vi i Uk rekommenderar  texten. Det är en bra läsup...

Av uk - 7 maj 2009 23:05

Khemiri har skrivit en novell som heter ”Försök till kärnfysik”. Vi i Uk har läst den. Jag skulle kunna skriva långt om de känslor som texten skapade, hur jag hörde mitt hjärta ticka nedåt och existensialismen lägga sig över mig. ...

Av uk - 6 maj 2009 22:37

  Ungkhemirianerna fick ett Youtube-tips från en MC Hammer-kännare.   Diskussionerna om hur äkthet/sell-out-diskursen formeras kommer att fortsätta.    /AT ...

Av uk - 30 april 2009 14:58

Studenter vid Örebro universitet har möjlighet att ta del av en föreläsning med Khemiri som annordnas av Henrik Borgs Minnesfond.   Tisdag   5/5 Jonas Hassen Khemiri   Kl 13:15 Sal HSL1   Det är nu på tisdag och du ska dit.      /AT ...

Presentation

Omröstning

Kärlek..
 är ett knippe av diskurser
 tar aldrig slut om den är äkta
 är en ideologi för reproduktion av arbetskraft

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards