Direktlänk till inlägg 7 maj 2009

Försök till kärnfysik

Av uk - 7 maj 2009 23:05

Khemiri har skrivit en novell som heter ”Försök till kärnfysik”. Vi i Uk har läst den. Jag skulle kunna skriva långt om de känslor som texten skapade, hur jag hörde mitt hjärta ticka nedåt och existensialismen lägga sig över mig. Jag skulle också kunna skriva om hur jag stjäl fraser från novellen och använder de som om de var mina egna.

Men det är inte det som vi ska diskutera.


Vi läser novellen som ett möte mellan fyra diskurser. 


Diskurserna:


Hjärtat som pump (1)             

Hjärtat som kärlekens hemvist (2)

Hjärtat som risk (3)

Hjärtat som sanning (4)


Det här är inga diskurser som Uk har hittat på utan det är professor Per Ledin vid Örebro universitet som skriver om de i sin blogg, se länken. Vi har valt att koppla de till Khemiris novell. Ett smakprov på när den första diskursen, den medicinska, möter den andra diskursen finner vi i uttrycket ”symptom på att vara kär” (5)


Termen eller tecknet, ’hjärta’ är alltid det samma även om det byter referent och mening i de olika diskurserna. När termen är den samma men byter mening framträder diskurserna. Det vill säga, genom att bokstavskombinationen ’hjärta’ är konstant blir det tydligt hur diskurserna skiftar. Samma mening kan alltså läsas på flera olika sätt. Tänk exempelvis på uttrycket ”lyssna till ditt hjärta”.



Vi läser novellen som en framskrivning av möjliga subjektspositioner som går bortom heteronormen


Det är problematisk att diskutera en mening utanför dess sammanhang men vi gör ett undantag. I Uk utbröt en diskussion om följande mening i novellen:


”Personen som kan vara en hon eller en han eller en mittemellan, precis som du.” (6)


En kritik av ovanstående mening är att den oproblematiskt förutsätter tvåkönsmodellen där de möjliga sätten att vara befinner sig någonstans mellan de dikotoma könen man/kvinna. Att nå bortom man/kvinna-dikotomin blir då omöjligt samtidigt som åtskillnaden är det som konstituerar både heteronormen och patriarkatet.   (Hirdman, någon?)

Vi i Uk menar att denna kritik bygger på en felaktig läsning av meningen.

Genom att skriva in positioner som är ”mittemellan” blir genusöverskridande positioner som utmanar heteronormativiteten inte per definition ”avvikande” eller ”annorlunda”. Det som är mittemellan är inte avvikande. Det är så som vi ska förstå meningen, det handlar om att skriva fram en position som utmanar strukturer utan att den konstitueras som den andre, det avvikande, det annorlunda, det abnormala. Det är ju genom det abnormala som normaliteten konstitueras.



Andra möjliga sätt att läsa novellen som vi inte har diskuterat.


  • Som en variant av Wittgensteins aspekt-teori - att världen upplevs på ett annat sätt  när man är förälskad jämfört med när man inte är det.

  • Att det går att byta ut termen ’hjärta’ mot ’den rådande normen för vad kärlek är’ så blir texten ett explosivt manifest.

  • Hur ska vi förstå titeln: Försök till kärnfysik ( vi i Uk är för dumma för att fatta)

/AT

 ____________________________________________________


(1)http://www.påsvenska.se/2008/03/24/hjartats-diskurser-i-hjartat-som-pump/

(2)http://www.påsvenska.se/2008/03/24/hjartats-diskurser-ii-hjartat-som-karlekens-hemvist/

(3)http://www.påsvenska.se/2008/03/31/hjartats-diskurser-iii-hjartat-som-risk/

(4) http://www.påsvenska.se/2008/04/07/hjartats-diskurser-iv-hjartat-som-sanning/#more-149

(5) Khemiri 2008, Myrios novellförlag, s 1.

(6) ibid, s 2.

 
 
Ingen bild

JB

7 maj 2009 23:46

kär-fysik. humanvetenskapernas physics envy. diskursen om kärleken som naturlag.

 
Ingen bild

AT

14 maj 2009 16:51

eller kärnfysik som fusion och fission, eller försök till fusion...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av uk - 28 augusti 2011 00:35

  Ungkhemirianerna åker till Göteborg för att se Khemiris nya pjäs "Apatiska för nybörjare".   Samtliga ungkhemirianer har anmält sig och kommer att åka ner samtidigt den 24 september, vi blir alltså 8 ungkhemirianer på plats! Efter pjäsen...

Av uk - 7 juni 2009 00:33

   Tång   tvåarmat gripverktyg (Bonniers svenska ordbok)   Khemiri har skrivit en text som heter Nationaltång. (Läs den via länken nedan)  Det är en snårig text där flera röster blandas men vi i Uk rekommenderar  texten. Det är en bra läsup...

Av uk - 6 maj 2009 22:37

  Ungkhemirianerna fick ett Youtube-tips från en MC Hammer-kännare.   Diskussionerna om hur äkthet/sell-out-diskursen formeras kommer att fortsätta.    /AT ...

Av uk - 30 april 2009 14:58

Studenter vid Örebro universitet har möjlighet att ta del av en föreläsning med Khemiri som annordnas av Henrik Borgs Minnesfond.   Tisdag   5/5 Jonas Hassen Khemiri   Kl 13:15 Sal HSL1   Det är nu på tisdag och du ska dit.      /AT ...

Av uk - 30 april 2009 01:26

MC Hammer dyker upp i flera av Khemiris texter och är kanske mest framträdande i pjäsen Fem gånger Gud. Vi i UK vet inte riktigt hur vi ska förstå varför det är just MC Hammer som dyker upp. Vi behöver Din hjälp! Vi har identifierat två f...

Presentation

Omröstning

Kärlek..
 är ett knippe av diskurser
 tar aldrig slut om den är äkta
 är en ideologi för reproduktion av arbetskraft

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards